Heb je pijn tijdens het werken met de computer?
Drie oplossingen die kunnen helpen

Je werkhouding beïnvloed het risico op computer-gerelateerde pijn. Een goed ingerichte werkplek voorkomt én verlicht KANS klachten (Klachten aan Arm, Nek en/of Schouder), ook wel bekend als RSI.

Het is voor de mens onmogelijk om de hele dag in een statische houding te zitten, we moeten nu eenmaal bewegen. Als je veel met een computer werkt is het belangrijk om een natuurlijke lichaamshouding aan te nemen, waarbij de gewrichten op natuurlijke wijze met elkaar zijn uitgelijnd. Hiermee verminder je de belasting op je armen, schouders en nek en leg je de basis voor een gezonde werkhouding.

Doe een zelftest

Hieronder volgen enkele tips en oplossingen voor een betere houding en werkomgeving. Vraag een collega, familie of vriend om jouw houding te bekijken en ontdek hoe je deze kunt verbeteren om zo het risico op chronische computer-gerelateerde pijn te verminderen.

We noemen het de Mousetrapper bewegingen.

CORRECTIE #1

Zorg ervoor dat je handen tusssen je schouders blijven.


Veel lichamelijke klachten ontstaan doordat je je arm overstrekt als je naar een normale muis reikt die naast het toetsenbord of je laptop ligt. Als je een ergonomische centrale muis gebruikt , zoals de Mousetrapper, houd je je armen automatisch in een gezonde ergonomische houding waarbij ook je handen ontspannen blijven.

…
…
CORRECTIE #2

Houd je armen in een rechte lijn met de vloer.


Bij zittend werk kun je het best je armen in een hoek van 90 graden houden. Hierdoor ontspannen je schouders, nek en armen en kun je KANS/RSI voorkomen. Als je van houding verandert, probeer dan binnen een bereik van 70 to 135 graden te blijven. Het is ook aan te raden om af en toe staand te werken.

CORRECTIE #3

Zet je voeten plat op de grond.


Stel je bureaustoel goed af en zorg ervoor dat je voeten plat en iets vóór je knieën op de grond staan. Gebruik zonodig een voetensteun.

…

Krijg meer energie en word sterker met weerstandsbanden

Een ergonomische werkhouding is belangrijk, zodat je langdurig kunt werken en onnodige pijn voorkomt. Als je proactief wilt zijn en ervoor wilt zorgen dat je ook op de lange termijn gezond blijft, dan is het belangrijk dat je actief blijft. Weerstandsbanden zijn een goed hulpmiddel om je spieren te versterken en je mobiliteit te vergroten zonder dat je er veel ruimte of tijd voor nodig hebt. Hier volgen zes eenvoudige oefeningen waarmee je je houding en welzijn kunt verbeteren.

1. Shoulder press

Houd je armen eerst in een hoek van 90 graden en til vervolgens je handen recht boven je hoofd. Stabiliseer jezelf door je buikspieren aan te spannen. Je staat op het midden van de band en je kunt de weerstand (het gewicht) aanpassen door je voeten verder uit elkaar te zetten. Deze oefening versterkt de schouders en armen.

2. Row

Je staat met een rechte rug en rechte armen in de uitgangspositie. Trek je armen naar je buik en houd je rug-/schouderbladen in dezelfde positie. Pas de weerstand aan door de band met je voeten strak te trekken. Deze oefening versterkt de rug, de achterkant van de schouders en de armen.

3. Torsorotatie

Ga met je voeten op schouderbreedte staan en draai je bovenlichaam en armen tegen het punt waar je de band spant. Draai je bovenlichaam vervolgens 180 graden terwijl je je armen en schouders aangespannen houdt. Wissel vervolgens na een aantal herhalingen naar de andere kant. Deze oefening versterkt je romp.

4. Bicep curls

Houd je armen langs je lichaam en til je onderarmen helemaal omhoog tot je schouders zonder je ellebogen te bewegen. Pas de weerstand aan door je voeten verder uit elkaar te plaatsen. Deze oefening versterkt de armen.
 

5. Tricep press

Plaats je voet achter je, met één uiteinde van de band onder je voet. Houd het andere uiteinde achter je hoofd met beide handen vast, met je ellebogen naar boven gericht. Til je handen zo ver mogelijk boven je hoofd zonder je ellebogen te bewegen. Deze oefening versterkt de armen.

6. Shoulder raise

Houd je armen langs je lichaam en bevestig de band onder één voet. Til je armen langs je lichaam omhoog tot ze op schouderhoogte zijn. Pas de weerstand aan door je voeten verder uit elkaar te plaatsen. Deze oefening versterkt de schouders, armen en nekspieren.